Az vagy, amit megeszel – ez az egyszerű alapigazság volt az egyik mozgatórugója annak, hogy gondoltunk egy merészet és állattenyésztésbe kezdtünk. Bár eredetileg egy kisebb léptékű beruházásban gondolkodtunk, melynek része volt az állattartás, valamint a családi igényeinket kiszolgáló, kiváló minőségű húst biztosító vágópont, a projekt jócskán túlnőtt az eredeti elképzeléseinken.

Jelenleg már közel 170, Írországból érkezett fekete Angus szarvasmarha van a gazdaságban és egy profi séf csapatot is felfogadtunk, hogy minőségi ételeket állítsanak elő a húsukból. Ezekkel találkozhatnak a győri Rába Quelle 2023-ban felújított és újranyitott vízi élményparkjában.

Mi az Angus?

A világban széles körben elterjedt húsmarha fajta, amelyet napjainkban több típusban tenyésztenek. Elnevezése arra a két grófságra utal (Aberdeen és Angus), ahol ennek a fajtának a legfontosabb vonalait nemesítették. Kezdetben kistestű, korán érő fajta volt. A több évtizedes céltudatos szelekció és párosítás során azonban rendkívül korszerű és népszerű fajtává vált. A brit szigetek mellett elterjedt egész Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában.

Genetikailag szarvatlan, könnyen kezelhető, szelíd fajta. Színe egyszínű fekete vagy vörös. Az állomány megközelítőleg háromnegyed része fekete. Húsminőségben azonban a szín alapján nem lehet különbséget tenni. A tehenek kifejlettkori élősúlya 500-600 kg, a bikák 800-1000 kg súlyúak. A borjak gyorsan fejlődnek, kimagasló tömeggyarapodásra képesek. Éppen ezért sokszor már 16-18 hónaposan vágják, azonban 500 kg felett kezdődik el az erőteljes faggyúsodás, aminek eredménye a finom rostú, márványozott és rendkívül ízletes steak hús, melyet a világ minden táján az éttermek kiemelt steak választékában kínálnak.