.

Azzá válsz, amit megeszel – ez az egyszerű alapigazság volt az egyik mozgatórugója annak, hogy gondoltunk egy merészet és állattenyésztésbe kezdtünk. Bár eredetileg egy kisebb léptékű beruházásban gondolkodtunk, melynek része volt az állattartás, valamint a családi igényeinket kiszolgáló, kiváló minőségű húst biztosító vágópont, a projekt jócskán túlnőtt az eredeti elképzeléseinken.

A birtokon az anyákat a lehető legtermészetközelibb takarmányon tartjuk, amit áprilistól júniusig és augusztustól ősz végéig kizárólag a jó legelő biztosít. A nyári időszakban szükséges kiegészítő takarmányt a birtokon megtermelt fűkeverékek biztosítják. A borjak választás utáni takarmányozása során egy kiegészítő takarmánykeveréket kapnak, amit az UBM szállít. Ám ezt is a lehető legnagyobb mértékben organikus összetevőkből állítják elő.


A Hét Tölgy Birtokon nevelt állomány méretét nézve nagyon jól kezelhető, és összességében igen jó egészségi állapotban is van. Ez a telepen dolgozó állatgondozó megkülönböztető figyelmének, hozzáértésének és a magas szintű állagegészségügyi intézkedéseinknek köszönhető, illetve annak, hogy a tulajdonos nem sajnálja ennek érdekében az energiát és az anyagi ráfordítást. A szaporodásbiológiai mutatók kiválóak, amiben 3 hazai tenyésztésű tenyészbika segít minket. A saját tenyészállat előállítása magas minőségű import spermák felhasználásával történik.


A meglévő állomány megóvása elsődleges szempont. A magas szintű fizikai védelmi gátaknak és a példaértékű szakmai felügyeletnek köszönhetően nem beszélhetünk betegségekről és elhullásokról. Nem elégszünk meg a kötelezően előírt monitoring vizsgálatokkal, egyéb kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokat végeztetünk, hogy minél teljesebb képet kapjunk az állomány állategészségügyi státuszáról és szükség esetén megelőző intézkedéseket tudjunk beiktatni. Az ellési időszakhoz igazítva számos vakcinázási programot folytatunk, így érjük el, hogy ne fertőződhessen be kívülről az állományunk. Kiemelt figyelmet fordítunk az antimikrobiális rezisztencia elleni intézkedésekre és a vakcinázási protokolljainknak köszönhetően képesek vagyunk gyógyszermentesen felnevelni az állatainkat. 


Dr. Albert György
állatorvos

 

Mi az Angus?

A világban széles körben elterjedt húsmarhafajta, amelyet napjainkban több típusban tenyésztenek. Elnevezése arra a két grófságra utal (Aberdeen és Angus), ahol ennek a fajtának a legfontosabb vonalait nemesítették. Kezdetben kis testű, korán érő fajta volt. A több évtizedes céltudatos szelekció és párosítás során azonban rendkívül korszerű és népszerű fajtává vált. A brit-szigetek mellett elterjedt egész Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában.

Genetikailag szarvatlan, könnyen kezelhető, szelíd fajta. Színe egyszínű fekete vagy vörös. Az állomány megközelítőleg háromnegyed része fekete. Húsminőségben azonban a szín alapján nem lehet különbséget tenni. A tehenek kifejlett kori élősúlya 500-600 kg, a bikák 800-1000 kg súlyúak. A borjak gyorsan fejlődnek, kimagasló tömeggyarapodásra képesek. Éppen ezért sokszor már 16-18 hónaposan vágják, azonban 500 kg felett kezdődik el az erőteljes faggyúsodás, aminek eredménye a finom rostú, márványozott és rendkívül ízletes steakhús, melyet a világ minden táján az éttermek kiemelt steak választékában kínálnak.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.