A holisztikus gazdálkodás jegyében saját magunk termeljük és állítjuk elő a marhatartáshoz szükséges takarmánymennyiséget. Emellett a már meglévő gyümölcsöst innovatív öntözéstechnológia látja el, mindez a sokkolástól a gyökérzóna öntözéséig egy lépcsőzetes automatikával ellátott rendszeren keresztül valósul meg a 180 méter mély kútról.

Mintagazdaságunk a természetalapú megoldások jegyében ötvözi az innovatív technológiákat és a tradicionális növénytermesztésben és állattenyésztésben már jól bevált módszereket. A gazdaság költséghatékony, környezettudatos működése garancia arra, hogy demonstrálni tudjuk a hosszútávú, fenntartható gazdálkodást egy már működő farm keretein belül.

A szarvasmarhatartás központi eleme a takarmányozás. A takarmányozás  a takarmánynövény-termesztéssel kezdődik szántóföldön, és rét-legelő területen egyaránt. Az elkészült takarmány minősége szoros összefüggésben van az állomány szaporodásbiológiai állapotával. A jó takarmány feltétele a jó húsminőségnek. 

Nagyon fontosnak gondoljuk egy állattartó telepen a szerves trágya kezelését. Ez alapja mind a szántóföldi, mind a rét-legelő területeken termelt növényállománynak, amiből a takarmány készül.  A rendszeresen trágyázott rét-legelő területek hosszú időn keresztül megőrzik a változatos összetételüket. A szerves trágya biztosítja olyan talajszerkezet kialakulását, hogy a területek éveken keresztül jó termőképességűek legyenek, és ez a cél most már néhány éve a Gasztonyi család birtokán is.

A szántóföldi területeken vetésforgót alkalmaznak a Gasztonyi-birtokon is. A rét-legelő területek változatos fű-pillangós arányának fenntartását is szolgálja a szerves trágya a kis mennyiségű műtrágya mellett. Itt igyekeznek meghonosítani azt a szemléletet, hogy a rét-legelő területet egyenértékűnek tekintik a szántóföldi területekkel, tehát ugyanúgy figyelnek rá.  A húsmarhatartásban az a cél, hogy az anyatehén minden évben adjon egy borjút és legalább 15 liter teje legyen az állatnak, amivel fölneveli a borját. A takarmányozást akkor végezzük jól, ha ez a cél minél kevesebb ásványianyag- és egyéb kiegészítés nélkül működik. A jó takarmány mindent tartalmaz, amire az állatnak szüksége van.

Cégünk a természetszerű takarmányozás híve. Azt gondoljuk, hogy a fogyasztóknak is az a legelőnyösebb, ha mesterséges kiegészítők nélkül takarmányozzuk az állatokat. 

Takács Jánosné
fejlesztőmérnök
Sersia Farm Kft.